top of page
Publicaties Suze Retera

Publicaties

Via verschillende publicaties deel ik regelmatig practische kennis op het gebied van psyche, gezondheid, yoga, en leefstijl. Hopelijk zitten er interessante artikelen voor je tussen die je verder helpen. 

Suze Retera

Psoas spier: zo hou je de spier van je ziel sterk en gezond

Je psoas spier is de spier die er, onder andere, voor zorgt dat je je been kunt heffen. De spier loopt van de binnenkant van je bovenbenen, door het bekken langs de onderrug en hecht zich aan het diafragma. Samen met de kaakspieren is het één van de sterkte spieren in ons lichaam. De psoas is gekoppeld aan de autonome reactie van ons lichaam op stress en wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd. In dit artikel lees je hoe klachten aan de psoas ontstaan én hoe je ze kunt verlichten. 

Lees het volledige artikel op Holistik >

Read the English Article here>

Nervus Vagus: Zo maak jij de 'aan' en 'uit' schakelaar van je zenuwstelsel sterk en jezelf veerkrachtig

In onze moderne samenleving staan veel mensen continu in de actiestand. Er is daardoor weinig tijd voor herstel en dat heeft gevolgen voor je welzijn. Je zenuwstelsel speelt hierin een essentiële rol. In het bijzonder de nervus vagus; de schakelaar van je zenuwstelsel die je helpt om soepel te switchen tussen spanning en ontspanning. 

Lees het volledige artikel hier>

Read the English Article here>

Suze Retera_About
Suze Retera Yoga Nidra

Laat los en ontvang liefdevolle zorg met yoga nidra

Bij yoga nidra reis je naar een staat tussen waken en slapen. Slaapyoga wordt deze zachte vorm van yoga dan ook wel genoemd. Na een les voel je je uitgerust, maar ook anders. Want yoga nidra werkt diep verbindend en is helend, ook voor de vrouwelijke cyclus.  

Interview & Tekst door Angélique Heijligers voor Yoga Magazine

Lees het volledige artikel hier >

Read the English version here >

Trauma verwerking: dit is hoe je (weer) thuiskomt in je eigen lichaam

Stressvolle of traumatische gebeurtenissen hebben vaak een effect dat voelbaar blijft. Ook nadat het gewone leven weer doorgaat. Met name het lichaam kan blijven hangen in een gespannen staat. Hierbij stilstaan is een belangrijk onderdeel van het herstel. Op de lange termijn kan deze spanning namelijk schadelijke gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid. 

Lees het volledige artikel op Holistik >

 

Trauma en het lichaam.jpeg
Suze Retera

Moeite met aanwezig zijn in je lichaam? 7 Tips om het contact te herstellen

Ervaar je veel spanning in je lijf? Vind je het moeilijk om je lichaam te voelen? Of lukt het je maar niet om in de herstelfase te komen? Deze 7 tips helpen om ruimte te creëren voor alle ervaringen in je leven; de mooie en de minder mooie. Ze maken je tot een volledige bewoner van je lijf, en daarmee de bestuurder van jouw eigen leven.

Lees het volledige artikel op Holistik >

Read the English Article here >

Yoga Nidra: ontdek de healing space tussen waken en slapen

Yoga Nidra is enorm in opkomst. Het is een vorm van meditatie die je in een diepe staat van ontspanning brengt, noem het zelfs een trance waarin je toegang krijgt tot je onderbewuste. Dat terwijl je de hele les heerlijk warm onder een dekentje ligt. Hoe dit precies werkt en waarom het zo heilzaam is (zeker voor slechte slapers!) vroegen we aan Yoga Nidra teacher Suze Retera. 

Lees het volledige artikel op Holistik >

Read the English Article here >

StancePhotography_Holistik-Consious-38.jpg
01_YI01_Cover_E.jpg

De puzzelstukjes die leiden tot optimale gezondheid en autonomie

'Het combineren van verschillende bronnen van kennis levert het meeste op.' Interview in Yoga International over mijn kijk op gezondheid, zorg, en leven met autoimmuniteit.

Lees het volledige interview here >

Suze Retera Yoga International
OCD hoe herken je het.jpeg

OCD? Hieraan herken je de symptomen van een dwangstoornis

Het gas tien keer checken. Het autoslot controleren en er drie keer voor terug lopen. Het muziekvolume in de auto áltijd op een even getal hebben staan… OCD (Obsessieve Compulsieve Stoornis) kan je leven volledig overnemen. Deze dwangstoornis staat gezonde relaties in de weg, zorgt dat je niet meer geconcentreerd kunt werken en kan zelfs leiden tot een depressie. En het lijkt wel of het steeds vaker voorkomt. We vroegen psychologe Suze Retera naar haar visie en wat je er aan kunt doen.

Lees het volledige artikel op Holistik >

De kracht van de ervaring. Goed doen met yoga reteats: Peru

Retreats zijn ongekend populair, en tercht. Wie droomt er nu niet van een week lang yoga in een prachtig oord met heerlijk eten en volop tijd voor jezelf? Als yogadocent en oprichter van Global Flow Retreats ben ik bijna dagelijks getuige van het korte en lange termijn effect van yogaretreats. Waarin zit het verschil tussen een retreat en een wellness-reis? En hoe kan een reterat bijdragen aan verandering die niet alleen het individu, maar ook het grotere geheel dient?

Lees het volledige artikel in Yoga International >

Yoga Retreat Peru
Yoga Docent

Zo overleef je je eerste yogales: 10 tips van een yoga teacher

Voordat je op je bol kunt staan, zul je toch echt die eerste yoga les moeten overleven. En dat kan best een beetje spannend zijn als je niet thuis bent in de yoga etiquette. Vandaar dat we yoga teacher Suze Retera vroegen een lijst te maken van 10 tips die je als yoga groentje wilt weten voordat je de mat op stapt. 

Lees het volledige artikel op Holistik hier >

Zit je vast in oude patronen? Een familieopstelling kan ze doorbreken

Belemmerende patronen kunnen van generatie op generatie worden doorgegeven. Met behulp van familieopstellingen kun je ze aan het licht brengen en een halt toeroepen. Suze Retera is psychologe en geeft familieopstellingen. Hieronder beantwoordt ze onze meest prangende vragen.

Lees het volledige artikel op Holistik >

familie opstellingen.jpeg
bottom of page